P. C. Cast & Kristin Cast: Määrätty (Yön talo 9)

IMG_1159.JPG

“No”, sanoin kuulle. “Ainakaan sieluni ei ole enää pirstaloitunut enkä minä ole uneton, tuonpuoleisessa haahuileva miltei-haamu.” Tuon hilpeän mietteen perään lausuin ääneen seuraavan mieleeni nousseen asian: “Kaipaan Heathia niin kamalan paljon.”

Kerron teille nyt tarinan. Se menee näin: Olipa kerran tyttö (siis minä), joka koulun elämysliikuntakurssilla joutui melomaan inkkarikanootilla aivan liian pitkän matkan. Hän oli suhteellisen hidas ja alkoi väsyä melomiseen. Joka mutkan jälkeen hän odotti loppua, mutta se ei koskaan tullut.

No okei! Se oli dramaattista ja liioiteltua. Pääsimme lopulta loppuun, mutta kärsimys oli pitkä. Sama pätee Yön taloon, paitsi vieläkään emme näe loppua. Mutkia on aivan liikaa jäljellä. En muista enää sarjan alkuperäistä viehätystä ja vetovoimaa.

Kirja ei enää seuraa Zoeyn elämää. Näkökulmia ja sivutarinoita on nyt sata muuta, eikä mikään niistä ole kunnolla kiinnostava. Zoey jatkaa “maailman pelastamista” kaveridensa kanssa, joilla jokaisella on ongelmia muutenkin. Juoni ei oikein kanna enää. Sitä on pitkitetty liikaa. Joka kirjassa ympätään uusia sivujuonia mukaan, eikä pääjuonta oikeastaan huomaa.

Kaikki hahmot alkavat ärsyttää. Erimielisyydet halkovat Zoeyn teinijengiä. Refaim on Nyksin siunaama, mutta kukaan ei pidä häntä luottamuksen arvoisena! Ai juu! Unohdinko mainita, että Nyks ei vaivaudu tekemään mitään kun kasa teinejä säätää keskenään ja yrittää saada pimeyden voitettua. Ei se toimi näin…

Zoeyn miessäädöt jatkuvat jotakuinkin samaan malliin. Teinidraamaa rakennellaan samalla tavalla kuin aina ennenkin, eikä mikään ole ikinä hyvin. Olen lopen uupunut miesten “Kumpa Zoey rakastaisi minua edes vähän. Voisin jakaa hänet viiden muun kanssa, kunhan hän antaisi osan huomiostaan minulle”- ulinaan. Zoey saapastelee tyytyväisenä ja pyörittää jätkiä mielensä mukaan.

Tiedän, olen puhunut kauan ilman kunnollista pointtia. Faktahan on se, että kyseessä on yhdeksäs osa. Juoni ei enää pyöri ja hahmot ärsyttävät. Fantasiamaailma ei ole uskottava (otetaan huomioon, että se voisi olla pienellä säädöllä). Kaikista ongelmistaan huolimatta luen tarinan loppuun ja uusin sen joskus kokonaan. Ehkä silloin ymmärrän tarinan sanoman.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s